Coraz więcej restauracji, hotelów oraz rozmaitych placówek gastronomicznych oferuje catering. Przygotowanie potraw wraz z ich dowozem do klienta cieszy się ogromnym zainteresowaniem klientów. Co jednak przesądza o tak dużej popularności cateringu? I kiedy warto z niego skorzystać?
Zalety cateringu
Przygotowanie smacznego posiłku często jest czasochłonne. Musimy przecież wybrać przepis, kupić odpowiednie produkty i przygotować danie. W przypadku gotowania dla kilku osób problem nie jest zbyt duży. Jednak, gdy zapraszamy przyjaciół czy rodzinę na większe przyjęcie zaplanowanie oraz przygotowanie menu może być nieco męczące. Zwłaszcza dla osób, które raczej nie przepadają za spędzaniem czasu w kuchni. W takich sytuacjach idealnym rozwiązaniem może okazać się catering. Profesjonaliści dobiorą bowiem urozmaicone dania, odpowiednio je przygotują oraz podadzą. Dzięki temu my możemy cieszyć się przyjęciem czy większą imprezą bez konieczności spędzania czasu w kuchni i obaw, że sałatki, dania gorące czy przystawki nie będą smakować gościom.
Catering to cały wachlarz zalet, których po prostu nie sposób przecenić:
– oszczędność czasu i wygoda
– brak konieczności większych zakupów
– profesjonalnie i smacznie przygotowane posiłki w atrakcyjnej cenie
– zrównoważony smak, piękny aromat i estetyczne podanie dań
– właściwe skomponowane menu na przyjęcie
– możliwość samodzielnego doboru potraw i komponowania menu z dostępnych w firmie cateringowej dań
– dostarczenie przygotowanego jedzenia pod wskazany przez klienta adres
Kiedy zdecydować się na catering?
Profesjonalne firmy cateringowe swoją ofertę kierują do szerokiego grona klientów. Z powodzeniem mogą więc skorzystać z niej zarówno osoby prywatne , jak i firmy. Catering jest idealnym rozwiązaniem w przypadku:
– przyjęć firmowych
– wystawnych bankietów
– imienin, urodzin
– chrztów
– komunii
– rodzinnych przyjęć okolicznościowych
– zabaw Sylwestrowych
– bali karnawałowych
– Wigilii na większą liczbę osób
Większe firmy cateringowe z powodzeniem poradzą sobie również z przygotowaniem menu na duże imprezy – wesela, firmowe imprezy integracyjne itp.
Jak wybrać firmę cateringową?
Wybór firmy cateringowej powinien być dobrze przemyślaną decyzją. Wszyscy, którzy decydują się na zamówienie dań chcą przecież, aby były one smaczne, pięknie podane i zachwyciły gości. Warto na przykład zwrócić uwagę na kartę dań. Większa różnorodność pozwoli nam bowiem dobrać menu, które spełni różne gusty. Najlepiej także, aby firma używała jedynie świeżych składników (a nie np. tzw. półproduktów czy mrożonek). Nieocenione okażą się również przychylne opinie wcześniejszych klientów.