Alkohole narodowe – wszystko co musisz wiedzieć

Każdy naród ma swoją tradycyjną kuchnię. Jednym z jej elementów są alkohole. Polska to kraj leżący w strefie „pasa wódki” – to właśnie ten alkohol jest u nas spożywany w największych ilościach. Natomiast bardzo ciekawymi alkoholami są rakija, whisky oraz wino, których w Polsce pije się niewiele.

Rakija to tradycyjny mocny alkohol, który pije się w krajach bałkańskich. Jest on destylatem uzyskiwanym z owoców o mocy 40-50 procent. Rakija domowej produkcji jest nieco mocniejsza, bo około pięćdziesięcio- lub sześćdziesięcioprocentowa. Rakiję znają Bośniacy, Chorwaci, Macedończycy, Serbowie, Bułgarzy i Czarnogórcy. Najczęściej wytwarza się rakiję ze śliwek – powstaje wtedy śliwowica. Ale rakiję produkuje się także  z winogron, brzoskwini, moreli, owców pigwy, gruszek, jabłek a nawet fig. Destylat nie musi być „czysty”. Rakiję można przyprawiać różnymi dodatkami – miodem, cukrem, orzechami lub ziołami. Czasami rakija dojrzewa w beczkach, aby nabrała złotawego koloru i aromatu. Każdy region ma swój specjał. Na przykład wybrzeża Chorwacji specjalizują się w produkcji grappy, czyli wódki z winogron, do której w tej części świata dodaje się zioła.

Whisky to duma i przysmak Szkotów. Jeden z najszlachetniejszych alkoholi na świecie jest specjałem tego narodu mniej więcej od VII wieku, kiedy to receptura jej produkcji przywędrowała razem z iryjskimi zakonnikami. Szkoci opanowali sztukę tworzenia destylatu oraz jego starzenia do perfekcji. Prawdziwa „szkocka” jest wytwarzana tylko z najlepszych ziaren jęczmienia oraz słodu jęczmiennego, który jest suszony a następnie fermentowany i destylowany w ogromnym alembikach. Im więcej razy przeprowadzana destylacja, tym lepiej. Tak otrzymany destylat niewiele rożni się od wódki, dopiero proces starzenia nadaje trunkowi niezwykłego smaku i aromatu. Przeprowadza się go w dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata. Najlepsza whisky ma kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt lat. Ich aromat i kolor jest uzależniony od beczki, w której dojrzewają. Niektóre gatunki whisky leżakują w beczkach, w których wcześniej przechowywano wino cherry, jeszcze inne w beczkach po koniaku.

Narodowym trunkiem Francuzów jest wino. Spożywa się je nawet codziennie jako dodatek do potraw – w rozsądnych ilościach i najczęściej z domieszką wody. Wino powstaje w procesie fermentacji winogron i soku z winogron. W zależności od ich koloru, powstaje wino białe, czerwone lub różowe. Proces winifikacji jest długi i skomplikowany. W dużym stopniu zależy od producenta. Uprawą winnic najwcześniej zajęli się mieszkańcy Kaukazu, ale to Francuzi stworzyli największą kulturę picia wina na świecie. Zaczęło się w średniowieczu, kiedy to mnisi benedyktyńscy zaczęli uprawiać winnice, produkować wino i sprzedawać je w regionie Bordeaux. Najwięcej winnic znajduje się z dolinach Loary, Mozeli oraz w Szampanii.

Inne artykuły

Aparaty słuchowe zimą – jak chronić je przed mrozem i wilgocią

Artykuł sponsorowany Zima to trudny czas dla aparatów słuchowych. Mróz,...

Dlaczego zaciskasz pięści przez sen? Twoje ciało próbuje ci coś powiedzieć

Wiesz, to dziwne uczucie, prawda? Budzisz się rano, przeciągasz...

Popularne Biznesy w Polsce – Przewodnik po Najczęściej Wyszukiwanych Lokalnych Przedsiębiorstwach

W dzisiejszych czasach polscy konsumenci aktywnie poszukują różnorodnych usług...

Odkrywając Lokalne Biznesy w Polsce – Przewodnik po Różnorodnych Usługach

W Polsce funkcjonuje wiele interesujących lokalnych biznesów, które oferują...