Znaną na całym świecie prawdą jest, że szkocka whisky jest najlepsza. Absolutnie nie podlega to żadnym dyskusjom, jako że już niejednokrotnie, najlepsi degustatorzy tego właśnie trunku fakt ten potwierdzili.
Tej międzynarodowej sławy pozazdrościli Szkotom już niejedni, z lepszym lub gorszym skutkiem, próbując dorównać klasie szkockiej whisky. Również Anglicy zdecydowali się rzucić wyzwanie sławnej szkockiej i po upływie ponad wieku, wypuścili na rynek whisky o nazwie The English Whisky Co. Fakt tego, że o angielskiej whisky niemal w ogóle się nie słyszało, wreszcie może się zmienić.
W roku 2005, rodzina farmerska Nelstrop, rozpoczęła poważne przygotowania do produkcji swojej whisky. W trzy lata po jej dojrzewaniu, możliwe było pierwsze jej skosztowanie. Kupić ją można było na rynku angielskim, japońskim, kanadyjskim, francuskim, niemieckim, holenderskim i belgijskim. Od roku 2010, The English Whisky Co., trafiła również do Hong Kongu, Tajwanu i Stanów Zjednoczonych.
Założyciel destylarni, trzydziestosiedmioletni Andrew Nelstrop, wraz ze swoim ojcem, do roku 2005 zajmowali się uprawą jęczmienia, który później sprzedawali szkockim destylarniom. W myśl tego, że po co wysyłać produkt tak daleko, postanowili otworzyć destylarnię własną.
Jak wspomina sam Nelstrop, było to bardzo ryzykowne. Była to bowiem niebywale duża inwestycja, a ani on, ani jego ojciec nie mieli pojęcia, czy uda im się wyprodukować chociażby kroplę wartego uwagi alkoholu.
Zezwolenie na produkcję panowie otrzymali w roku 2006. I tak, jedyna w Anglii destylarnia – St. George, znajdująca się w miejscowości Roudham, formalnie rozpoczęła swoje działanie. Decyzje musiały być podejmowane niezwykle szybko, ponieważ Nelstropowie dowiedzieli się, że inna destylarnia również planuje swoje otwarcie, a jak wiadomo, liczy się tylko pierwsze miejsce. Jak wspomina Andrew Nelstrop: Nie ma żadnej nagrody dla tych, którzy są drudzy, dlatego zaczęliśmy destylację w budynku bez drzwi i okien.
Okazało się, że projekt konkurencyjnej destylarni, nie został jednak wcielony w życie, i tak rodzina Nelstropów pochwalić może się posiadaniem jedynej w Anglii destylarni. Oficjalne otwarcie odbyło się w marcu roku 2007, a pierwsza partia The English Whisky Co., trafiła do sprzedaży dokładnie 16 grudnia.
Co więcej, cały projekt zaowocował prawdziwym sukcesem. Po pierwszym łyku swojej whisky Nelstropowie odetchnęli z ulgą. Pochlebne recenzje degustatorów potwierdziły, iż angielska whisky jest dobrze zmieszana.