Wałek do ciasta – przybór kuchenny używany w każdej kuchni. Jednak mnogość produktów do kuchni jakie można znaleźć czy to w sklepach stacjonarnych czy internetowych powoduje, że trudno wybrać coś dla siebie. Dlatego też postaram się przybliżyć wady i zalety poszczególnych wałków.
Wałek do ciasta – niby szczegół, ale dość istotny. Kogo nie bierze ciężka choroba, kiedy trzeba umyć wysłużony drewniany wałek z resztek przyschniętego ciasta? Na szczęście nowoczesna kuchnia znajduje sposób na to, aby sobie z takimi problemami poradzić. Ściślej mówiąc, nowoczesne materiały – bo jest ich kilka – mają takie właściwości, że zapobiegają przyklejaniu się ciasta. Najczęściej jako alternatywę dla wałków drewnianych przedstawia się wałki z powłoką teflonową albo wałki silikonowe.
Wałki drewniane to klasyka. Drewno, jako materiał naturalny, uchodzi za bezpieczne. To prawda, ale jednocześnie ma kilka dość poważnych wad. Fakt, że powierzchnia drewna nie jest idealnie gładka, sprzyja przywieraniu ciasta. Niezabezpieczone drewno dość dobrze wchłania wilgoć, więc zdarza się, że drewniane wałki po jakimś czasie pękają, pęcznieją albo wykrzywiają się. Do tego dochodzi jeszcze problem ze zużywającymi się wałkami: kiedy przestają się obracać na osi, coraz trudniej z nich wygodnie korzystać. No i jeszcze jeden problem – wałek drewniany jest stosunkowo ciężki.
Wałki z powłoką teflonową to stosunkowo nowy wynalazek. Teflon znany jest z tego, że praktycznie nic do niego nie przywiera (w ramach ciekawostek warto dodać, że z tego powodu równie ciężko jest nim pokryć powierzchnię wałka czy patelni, ale na szczęście na to już są znane sposoby). Takie niewielkie przywieranie powierzchniowe jest interesujące nie tylko dla fizyków, ale przede wszystkim dla kucharzy i cukierników – także amatorów. Wałki teflonowe są idealnie gładkie, produkuje się je w różnych rozmiarach, więc to także nie jest problem, za to kłopotem może być fakt, że teflon łatwo jest obić. Nawet nowoczesne technologie spiekania teflonu nie obniżają niestety jego tłukliwości, a wałek, z którego odbijemy choćby kawałek teflonowej powłoki, od razu traci część swoich właściwości.
Wałki do ciasta silikonowe, w przeciwieństwie do tych z powłoką teflonową, nigdy się nie obijają. Silikon jest odporny na odpryski, można do jedynie pociąć, ale nawet wtedy powstałe uszkodzenia, jeśli są niewielkie, pozostają praktycznie niewidoczne, ponieważ elastyczny silikon na niewielkiej powierzchni rozdarcia „goi się” – uszkodzenia są niewidoczne i praktycznie nie utrudniają użytkowania wałka. Z drugiej jednak strony – choć silikony także ograniczają przywieranie ciasta – to jednak nie tak dobrze jak teflon.
Jeśli chodzi o ceny, to trudno tutaj cokolwiek jednoznacznie wyrokować. Dobre wałki drewniane mogą być nawet droższe od silikonowych, a teflon też jest tańszy, niż jakiś czas temu. Wiele zależy od jakości materiałów i technologii wykonania powłok. Warto jednak rozważyć zakup droższych akcesoriów, które są potencjalnie bardziej trwałe i będą użyteczne przez dłuższy okres. Przede wszystkim jednak trzeba dobrać wałek do ciasta, który będzie dla nas zwyczajnie wygodny – jeśli w kuchni wszystko „leci ci z rąk”, to może lepiej będzie postawić na silikon, nawet jeśli teflon uznasz za technologicznie doskonalszy.