Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce.

Przechowywanie żywności w prawidłowy sposób w lodówce jest bardzo ważne. Od ułożenia żywności w lodówce zależy stan Twojego zdrowia i dobry smak potraw. Prawidłowe przechowywanie żywności jest bardzo ważne w momencie, kiedy mamy jej dużo (np. po świętach). 

Przechowywanie żywności na górnej półce lodówki.

Na najwyższych półkach ustaw dżemy, powidła i produkty mleczne. Zapobiegnie to szybkiego ich psuciu. Na wyższych półkach lodówki panuje wyższa temperatura, która sprzyja rozwojowi dobrych kultur bakterii. Na niższych półkach jest zimno i rozwijają się szkodliwe szczepy bakterii gnilnych. 

Jaką żywność przechowywać na środkowej półce?

Na środkowej półce przechowuj produkty o krótkiej trwałości takie, jak ser biały, twarożek, wędlinę w plastrach. Na tej półce produkty tego typu mogą stać kilka dni, ale pamiętaj, żeby sprawdzić termin przydatności do spożycia. Dobrym sposobem jest przechowywanie tego typu żywności w specjalnych, plastikowych pojemnikach. Zapobiegną one mieszaniu się aromatów i tworzą idealne warunki do przechowywania żywności.

 Na środkowej półce możesz ustawić również potrawy w garnkach. Muszą być one jedynie bardzo szczelnie przykryte.

Co przechowywać w dolnych szufladach?

Na dnie lodówki temperatura sięga 10 stopni Celsjusza, dlatego jest to idealne miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Mniej trwałe owoce mogą leżeć na najniższej półce nawet dwa dni bez mycia. Sałata lub szczypiorek możesz przechowywać w dolnej szufladzie do kilku dni.

 Opakowanie sałaty musi być nieszczelne. Obieg powietrza musi być swobodny. Jeżeli zabraknie powietrza sałacie, azotany, których może być duża ilość w sałacie, przekształcają się w szkodliwe dla zdrowia azotyny i pojawiają się problemy zdrowotne.

 Na dolnych półkach dobrze jest przechowywać sery twarde. Wilgotność i temperatura panująca na dnie lodówki sprawia, że sery bardzo dobrze dojrzewają.

 W ofercie wielu sklepów znajdują się specjalne pojemniki do przechowywania warzyw, owoców i serów, ze szczególnym uwzględnieniem sałaty. Pojemniki do przechowywania sałaty mają regulowany przepływ powietrza, co pozwoli stworzyć idealne warunki dla tego typu warzywa.

Jakie produkty przechowywać na bocznych półkach?

Przede wszystkim olej roślinny w szklanym, ciemnym opakowaniu. Jeżeli w Twojej okolicy nie ma oleju w szklanych butelkach, po zakupie przelej go do szklanej, ciemnej butelki. Zapewni to ograniczony dostęp promieni świetlnych do wnętrza i utrzyma dobre właściwości.

 Na bocznej półce przechowuj również słoiki z przetworami, chrzanem, soki w kartonach, butelki z sosami różnego typu. Często, na drzwiach lodówki znajduje się pojemnik na jajka. Niemyte mogą być przechowywane w lodówce nawet 2-3 tygodnie. Pamiętaj jednak, aby myć je dopiero po wyjęciu z lodówki. Skorupka jajka zawiera naturalną osłonę przed drobnoustrojami, jeżeli je umyjemy, a następnie będziemy przechowywać, będą one się intensywnie namnażać.

 Jedzenie gotowe do spożycia musi być oddzielone od surowego. Najlepiej jest przeznaczyć oddzielną półkę na każdy rodzaj żywności.

Pojemniki do przechowywania żywności.

W lodówce powietrze jest suche. Aby żywność nie wyschła, należy przechowywać ją w specjalnych pojemnikach, pergaminowym papierze lub folii. Przechowywanie żywności w folii ma jednak wady. Nie przepuszcza ona powietrza, słabo przepuszcza parę wodną, przez co rozwija się w jej wnętrzu pleśń. Papier jest najsłabszą ochroną przed wysychaniem. Plasterki wędliny najlepiej jest owinąć papierem śniadaniowym i włożyć do plastikowego pojemnika na żywność. Naczynia z gotowymi potrawami umieszczaj w lodówce szczelnie przykryte. Nowoczesne lodówki automatycznie się odmrażają, parujące potrawy oszraniają tylną ściankę lodówki i osłabiają proces chłodzenia 

 Ze względów bezpieczeństwa nie mroź wędlin, serów i produktów garmażeryjnych. Dwukrotne zamrażanie również jest zabronione. Powoduje ono ciężkie zatrucie pokarmowe. Żywność rozmrożoną przyrządź i zjedz od razu. Żywność najlepiej jest zamrażać na minimalnie 3 miesiące. Zanim zdecydujesz się zamrozić żywność, sprawdź etykietę produktu lub instrukcję lodówki. Produkty w zamrażalniku układaj ciasno, aby praca zamrażalnika nie była zakłócona. Temperatura jaka powinna panować w zamrażalniku to minimum -18 stopni Celsjusza. 

Przechowywanie żywności staje się proste dzięki pojemnikom!

Żywność w lodówce możemy przechowywać na różne sposoby. Owijać folią, papierem, kłaść „luzem”. Bardzo pomocne mogą okazać się różnego typu pojemniki kuchenne na żywność. W zależności o typu żywności wybierz właściwy pojemnik. Zapewni on idealne warunki przechowywania i zachowa walory smakowe żywności.

Inne artykuły

Aparaty słuchowe zimą – jak chronić je przed mrozem i wilgocią

Artykuł sponsorowany Zima to trudny czas dla aparatów słuchowych. Mróz,...

Dlaczego zaciskasz pięści przez sen? Twoje ciało próbuje ci coś powiedzieć

Wiesz, to dziwne uczucie, prawda? Budzisz się rano, przeciągasz...

Popularne Biznesy w Polsce – Przewodnik po Najczęściej Wyszukiwanych Lokalnych Przedsiębiorstwach

W dzisiejszych czasach polscy konsumenci aktywnie poszukują różnorodnych usług...

Odkrywając Lokalne Biznesy w Polsce – Przewodnik po Różnorodnych Usługach

W Polsce funkcjonuje wiele interesujących lokalnych biznesów, które oferują...