Rodzaje i przeznaczenie okapów

Okap to jedno z podstawowych urządzeń, jakie powinno się znaleźć w każdej kuchni. Jednak z racji mnogość różnorodnych modeli, jakie są na rynku dostępne, niejednokrotnie niełatwo jest samemu zdecydować, który z nich sprawdzi się w danym przypadku najlepiej.

Kwestią jest więc wybór modelu odpowiedniego do konkretnych potrzeb i oczekiwań oraz rodzaju posiadanej kuchni. Dlatego warto wiedzieć do czego służy zatem okap, jakie są jego rodzaje i czym należy się kierować dokonując wyboru konkretnego modelu?

Zasadniczą rolą okapu w kuchni jest usuwanie nieprzyjemnych zapachów i oparów, które powstają w trakcie gotowania. Jednak nie tylko. Okap ma również za zadanie wyłapywać z powietrza parę wodną oraz drobiny tłuszczu. Jest to funkcja o tyle istotna, iż w przypadku braku okapu w kuchni, para i drobiny osadzają się na sprzętach i meblach kuchennych, co w sposób niekorzystny wpływa na całe pomieszczenie.

Typy okapów

Zgodnie z podstawową klasyfikacją okapów, wyróżnia się:

  • okapy uniwersalne, zwane pochłaniaczami lub okapami podszafkowymi, które stanowią najpopularniejszy typ okapów. Wyróżnia je prosta konstrukcja i łatwy sposób montażu,
  • okapy przyścienne, zwane okapami kominowymi, mocuje się przy ścianie,
  • okapy wyspowe, dedykowane kuchniom, w których stanowisko do gotowania zostało umieszczone z dala od ściany. Montuje się je do sufitu, bezpośrednie nad wolnostojącą kuchenką lub płytą,
  • okapy teleskopowe, które posiadają wysuwaną półkę i są przeznaczone do zabudowy w szafce. W momencie wysunięcia okapu z szafki, rozpoczyna on pracę.
  • okapy wkłady, zwane również szafkowymi, są montowane w odpowiednich szafkach, przez co są niemalże niewidoczne,
  • okapy uchylne zostały przystosowane do montażu w szafkach, z tymże w ich przypadku drzwiczki uchylają się odgórnie,
  • okapy blatowe stanowią natomiast najnowocześniejszą grupę okapów. Montuje się je na blacie przy stanowisku do gotowania. Silnik okapu zamieszcza się tu pod blatem roboczym.

Należy jednocześnie zaznaczyć, iż prawie każdy z dostępnych na rynku okapów może pracować w jednym z dwóch trybów – pochłaniacza lub wyciągu. Tryb wyciągu wymaga podłączenia okapu do odpowiedniego pionu wentylacyjnego bądź też bezpośredniego odprowadzenia przez ścianę na zewnątrz domu, z kolei tryb pochłaniacza wymaga zamontowania odpowiednich filtrów węglowych, które mają za zadanie oczyszczać powietrze z nieprzyjemnych zapachów.

Inne artykuły

Aparaty słuchowe zimą – jak chronić je przed mrozem i wilgocią

Artykuł sponsorowany Zima to trudny czas dla aparatów słuchowych. Mróz,...

Dlaczego zaciskasz pięści przez sen? Twoje ciało próbuje ci coś powiedzieć

Wiesz, to dziwne uczucie, prawda? Budzisz się rano, przeciągasz...

Popularne Biznesy w Polsce – Przewodnik po Najczęściej Wyszukiwanych Lokalnych Przedsiębiorstwach

W dzisiejszych czasach polscy konsumenci aktywnie poszukują różnorodnych usług...

Odkrywając Lokalne Biznesy w Polsce – Przewodnik po Różnorodnych Usługach

W Polsce funkcjonuje wiele interesujących lokalnych biznesów, które oferują...