Wino białe zawsze przed czerwonym!

pośród wielu zasad serwowania wina, jego podawania i picia, ta właśnie jest najważniejsza. Podczas przyjęcia czy innego spotkania towarzyskiego, wino białe zawsze podajemy przez winem czerwonym. Nigdy odwrotnie.

Gdy na stole pojawić ma się również wino różowe, powinno być podawane po białym, a przed czerwonym. Zasada ta głównie opiera się na tym, aby nie zaburzyć smaków. Dzięki piciu win od najdelikatniejszego, do najbardziej aromatycznego, z pewnością dobrze odczytamy bukiet każdego z nich.

Kolejną równie ważną zasadą jest właściwe dopasowanie rodzaju wina, jego gatunku, do potrawy, którą serwujemy naszym gościom. Niewłaściwie dobrane kompozycje mogą źle wpłynąć na odbiór smakowy zarówno wina, jak i samej potrawy. Podstawowy błąd, to podawanie wina czerwonego do potraw rybnych. Warto wiedzieć, iż zawarta w winie duża ilość garbnika utrudnia trawienie dań z ryb. Także odwrotnie, białego wina nie należy podawać do polędwicy czy rostbefu.

Zasady te są bardzo ściśle przestrzegane w eleganckich restauracjach i podczas ekskluzywnych przyjęć. Chcąc jednak jak najlepiej przyjąć gości nawet w zaciszu własnego domu, również powinniśmy o nich pamiętać.

Bezpośrednio przed posiłkiem, dobrze jest poczęstować gości lampką wina, które wpłynie pozytywnie na pobudzenie apetytu. Mamy tu na myśli tak zwane aperitify, do których zaliczane są wermuty, gorzkie wina, a także wina południowe, takie jak porto.

Najlepszym towarzyszem przekąsek będą białe, wytrawne wina. Przykładowo wina francuskie bordoskie, alzackie, węgierskie, gruzińskie, rumuńskie i bułgarskie.

Do wspomnianych dań rybnych, jak również tych z drobiu, najlepiej pasują białe wina półwytrawne lub półsłodkie.

Smak pieczystego i dziczyzny podkreślimy udziałem wina czerwonego. Doskonale sprawdzi się tu wino bordoskie pochodzące z okręgu Medoc, wina węgierskie, rosyjskie lub bułgarskie. Oczywiście tego samego rodzaju.

Pamiętajmy, że dopasowywanie wina nie opiera się tylko na daniach mięsnych i rybnych. Przykładowo do serów podajemy wina czerwone, o bardzo bogatym i pełnym smaku, a do owoców, deserów i ciast – wina słodkie.

Ważne! Do sałat i potraw, w których użyty został ocet, nie podajemy wina w ogóle. Wina musujące natomiast, czy szampany, pasują niemal do wszystkich potraw. Najczęściej jednak podawane są przed posiłkiem lub w czasie deseru.

Inne artykuły

Popularne Biznesy w Polsce – Przewodnik po Najczęściej Wyszukiwanych Lokalnych Przedsiębiorstwach

W dzisiejszych czasach polscy konsumenci aktywnie poszukują różnorodnych usług...

Odkrywając Lokalne Biznesy w Polsce – Przewodnik po Różnorodnych Usługach

W Polsce funkcjonuje wiele interesujących lokalnych biznesów, które oferują...

Różnorodność Usług i Lokali Biznesowych w Polsce – Przegląd Najciekawszych Miejsc

W dzisiejszej dynamicznie rozwijającej się Polsce, różnorodność usług i...

Nowoczesne Usługi i Sklepy w Polskich Miastach – Przewodnik po Lokalnych Biznesach

W dzisiejszych czasach dostęp do różnorodnych usług stał się...